Közlemény – A Stephen W. Kuffler Kutatási Ösztöndíjak nyertesei

2014.  május  23.
Hat fiatal, a biológiai tudományok területén kutató egyetemista nyerte el a nagy tekintélyű Stephen W. Kuffler Kutatási Alapítvány ösztöndíját 2013-ban.

Egyikük Kolossváry Márton, a Semmelweis Egyetem ÁOK negyedéves hallgatója, aki két területen végzett aktív kutatási tevékenysége miatt részesült az elismerésben.

A fiatal kutató oxigénhiányos újszülöttek agyi károsodásának mértékét megállapító diagnosztikai eljárás fejlesztésén dolgozik a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpontban. Az újszülöttekről egy-három napos korukban a speciális (diffúziós) MR képalkotással készült felvételeket elemzi. Vizsgálatainak célja olyan képi eltérések, paraméterek meghatározása, amelyek pontosan jelezhetik a klinikusok számára a károsodás mértékét, típusát, annak érdekében, hogy az újszülöttek személyre szabottan kaphassák meg a további neuroprotektív terápiát. Mindezzel a gyermek pár napos korában már tudni lehetne, mi vár rá két évesen, így a minőségi élet esélyeit nagymértékben növelni lehetne.

A másik kutatást a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán végzi, melynek fő témája a szívinfarktust okozó nagy kockázatú koszorúér plakkok és azok kialakulását befolyásoló tényezők vizsgálata. A Lendület kutatócsoport tagjaként a világviszonylatban is egyedülálló ikervizsgálatban is részt vesz, amelyben a koszorúerek geometriájánák és a plakkok szerkezetének öröklődését vizsgálja. A kérdés, melyre keresi a választ: genetikailag meghatározott-e a hajlam az infarktusra, vagy azt környezeti hatások alakítják. Mindennek azért van jelentősége, mert Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedés a vezető halálok, ráadásul háromszorosa az EU-s átlagnak. A kutatás eredményei lehetővé tehetik a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál hatékony megelőzését. Mindkét területen végzett kutatásban közös, hogy modern képalkotó (MR és CT) módszereket alkalmaz.

A Kuffler díjat a világhírű agykutató, Somogyi Péter, az Oxfordi Egyetem neurobiológia professzora alapította 2012-ben, amikor a Semmelweis Egyetem legrangosabb tudományos díját, a Semmelweis Budapest Award kitüntetést átvette. A díjjal járó tízezer eurót Stephen W. Kuffler születésének centenáriuma alkalmából egy róla elnevezett alapítvány létrehozására ajánlotta fel. Célja mindezzel a jövő kutatóinak, kivételes tehetségű fiataloknak a támogatása.

A nyertesek névsora megtalálható az alapítvány honlapján: www.kuffler.org

• Batki Júlia, vegyész MSc hallgató, Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • Gógl Gergő Zsolt, vegyész MSc hallgató, Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • Kolossváry Márton, orvostanhallgató, Semmelweis Egyetem, ÁOK